zondag 29 november 2015

David Nicholls - Wij

Douglas Peterson wordt midden in de nacht door zijn vrouw Connie gewekt met het bericht dat ze hem wil verlaten. Hun zoon Albie gaat na de zomer het huis uit om te studeren en zij vindt dat het de hoogste tijd is om te scheiden, nu hun ouderlijke taak erop zit. Douglas houdt van zijn vrouw en het vooruitzicht van een leven alleen jaagt hem angst aan. Maar hij heeft nog een kans. Er staat nog een familievakantie gepland, een Europese rondreis langs steden als Parijs, Barcelona en Amsterdam. Hij besluit dat dit de trip van hun leven moet worden: de vakantie die hen weer nader tot elkaar zal brengen, waarin hij het respect van zijn zoon en de liefde van zijn vrouw terugwint. De hotels zijn geboekt, de tickets gekocht, de route uitgestippeld. Wat kan er nu in hemelsnaam nog misgaan?

Na het internationaal succes van De eerste dag (One day) schrijft David Nicholls over een Engels koppel van middelbare leeftijd die een rondreis in Europa maken met hun 17-jarige zoon in zijn nieuwe roman Wij. 

Nicholls beschrijft een rondreis dat zowel ontroerend als grappig is. Ondertussen leren we Douglas en Connie beter kennen door fragmenten uit het verleden waarin beschreven wordt hoe ze elkaar leerden kennen en wat de minder goede momenten in hun relatie was. Door enkele dramatische gebeurtenissen verloopt de reis niet zoals gepland en eindigt deze voor Douglas in een zoektocht naar zijn zoon Albie en de band tussen deze twee. 

Het verhaal las als een trein, tot er te veel flashbacks passeerde en hierdoor de vaart verminderde. Ik moest me verscheidene hoofdstukken door het verhaal murwen. Pas wanneer het verhaal van Douglas en Connie veranderde naar Douglas en Albie. 

Het verhaal op zich is aangenaam en zal voor sommige herkenbaar zijn. Door dit gevoel van herkenbaarheid en de vele feiten die je krijgt over de steden en de kunsthistorische voorwerpen die het gezin tijdens het rondreis bezichtigen.

★★★

Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 416
Prijs: € 19,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten