maandag 23 november 2015

James Dashner - Labyrintrenner

‘Aangenaam kennis te maken, sjakkel. Welkom op de Laar.’

De labyrintrenner (The Maze Runner) is het eerste deel van de labyrintrenner-trilogie geschreven door de Amerikaanse schrijver James Dashner. Het verhaal begint met een jongen die wakker wordt in een roestige lift zonder herinneringen, enkel zijn naam herinnert hij zich: Thomas. De lift brengt hem naar een wereld, de Laar genaamd, dat omringd wordt door het Labyrint. Op de Laar verblijven nog een zestigtal jongens die trachten te overleven aan de hand van landbouw en voorraden die via de lift geleverd worden.

De beste jongens van de groep worden Renners, zij proberen al twee jaar lang tevergeefs een uitweg te vinden in het Labyrint. Elke avond voordat de poorten zich sluiten moeten de Renners terug in de Laar zijn, niemand heeft namelijk ooit een nacht in het Labyrint overleefd. Tot Thomas zich opoffert om Minho en Alby te redden en genoodzaakt is om samen met hen in het Labyrint te overnachten.

Op een dag komt Teresa met dezelfde roestige lift als Thomas naar boven. Zij blijkt de allerlaatste te zijn die ooit via de lift naar de Laar komt en zij voorspelt dat het einde nabij is. De komst van Thomas en Teresa is de voorbode van verschillende vreemde gebeurtenissen. Slagen Thomas, Teresa en de andere jongens uit de Laar erin om het raadsel van het Labyrint op te lossen en deze te ontvluchten?


In dit eerste deel van de trilogie maken we kennis met Thomas, het hele verhaal wordt vanuit zijn standpunt en gedachtegang verteld. Doorheen heel het verhaal vallen verschillende puzzelstukjes in elkaar en worden steeds meer zaken duidelijk, net als Thomas heb je namelijk geen enkel idee wat er allemaal op de Laar gebeurt. Het grootste deel van die eerste deel is uitleg en verduidelijking van het reilen en zeilen van de Laar. De laatste 100 pagina’s werd het, naar mijn gevoel, pas interessant, dit dankzij de snel opeenvolgende gebeurtenissen die beginnen met de aankomst van Teresa.

Ik heb het boek met plezier en uiteindelijk wel wat spanning gelezen en ik ben zeer benieuwd met hoe het de jongens en Teresa verder vergaat wanneer zij terecht komen in de ‘normale’ wereld. Het verhaal gaat verder in deel twee ‘De Schroeiproeven’. Ik vind het wel jammer dat de verdere boeken niets meer met het Labyrint te maken hebben, ondanks dat het de labyrintrenner-trilogie genoemd wordt. 

Uitgeverij: Singel Uitgevers
Aantal pagina’s: 320
Prijs: € 15,00
Serie – Detective en thriller – Young Adults

Geen opmerkingen:

Een reactie posten