woensdag 27 januari 2016

Coco Schrijber - De luchtvegers

Met De luchtvegers heeft Coco Schrijber haar eerste stappen in de romanwereld gezet, ze vertelt het verhaal van Minnie Tikker en haar moeder. Tijdens het lezen wordt je doorzettingsvermogen op de proef gesteld en wordt uiteindelijk je nieuwsgierigheid beloond met een mooi verhaal. Lees snel verder en ontdek meer over dit boek!

dit is een recensie over het boek De luchtvegers van Coco Schrijber

Minnie Tikker is acht en bijt met haar scheve voortanden autologo’s in een appel. Wat haar knappe, geestige vader ziet in haar kille moeder is haar een raadsel. Wanneer hij sterft, resten haar vooral vragen en op haar zestiende ontvlucht ze het doodgebloede gezin. Haar moeder, voorheen een wild kind, nu een stijve mevrouw, slijt haar dagen wachtend. Op haar sterfbed komen huiveringwekkende herinneringen naar boven aan de nonnen in het klooster waar ze werd opgesloten tijdens de oorlog. Een oorlog die haar bestaan veranderde in een hel met maar één vraag: mag je een mens doden om te overleven?

"Er zijn maar een paar dingen belangrijk in het leven en dat blijven altijd dezelfde dingen. Dat had ze ergens gelezen. Wat die dingen zijn heeft ze niet onthouden." p. 165

Coco Schrijber koos voor een schrijfstijl waarbij het standpunt afwisselende vanuit de verschillende hoofdpersonages Minnie, Gientje, mevrouw Tikker, Tobias. Dit zaait verwarring waardoor je af en toe eens terug moet gaan naar het begin van het hoofdstuk om te checken over wie het gaat en in welke tijd het verhaal zich afspeelt. Maar de aanhouder wint, je krijgt alsmaar meer informatie waardoor de kleine puzzelstukjes in elkaar beginnen te vallen. Zo ontdek je de link tussen Minnie en Gientje, waarom Minnie haar moeder zo'n kille vrouw is geworden en hoe groot de gelijkenis tussen Minnie en haar moeder eigenlijk is.

Naar mijn gevoel is Coco Schrijber in haar opzet om de lezers te prikkelen en om verwarring te zaaien zeker gelukt. Ik ben blij dat ik tot het einde gegaan ben.
"Er zijn maar een paar dingen belangrijk en dat zijn altijd dezelfde dingen. Een ervan is dat je niet te laat moet komen voor je eigen leven." p. 339
★★★

Uitgeverij: Querido Singel Uitgeverijen
Aantal pagina's: 367
Prijs: € 19,99

1 opmerking:

  1. Dat klinkt als een mooi boek! Op dit moment is mijn leeslijstje nog te lang, maar ik zal het boek onthouden :)

    BeantwoordenVerwijderen