woensdag 15 juni 2016

Jojo Moyes - Voor jou

Vandaag is in België de première van de verfilming van Me before you ('Voor jou' in het Nederlands), geschreven door Jojo Moyes. Na lang aandringen van mijn zus, en de film in het vooruitzicht besloot ik eindelijk het boek te lezen - het ligt denk ik al meer dan een jaar in onze boekenkast - en eens kijken waarom dit boek de hemel wordt ingeprezen. Lees snel verder!

Louisa's wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. 
Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen - een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin - maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg.
Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken? Wordt het boek terecht de hemel ingeprezen? Ja! Het is een mooi en ontroerend boek waar een traantje wegpinken niet onmogelijk is. Zoals je kan merken in de korte samenvatting is het geen luchtig boek door onderwerpen zoals verlamming, euthanasie, verkrachting, ... De  diepgang wordt wel afgewisseld met de luchtige humor van zowel Louisa als van Will. 

Het boek werd geschreven vanuit verschillende standpunten, het verhaal begint me Will en wordt nadien vertelt door (voornamelijk) Louise en Will, Nathan (Will zijn verzorger), Louise haar zus en Will zijn moeder. 

In die 400 pagina's zie je hoe de personages groeien en hoe ze elkaar beïnvloeden. Ongeacht de zwaardere onderwerpen heeft Jojo Moyes een geloofwaardig verhaal geschreven dat je met plezier leest en je tot het einde duwt omdat het zo makkelijk en vlot leest.
"You are scored on my heart, Clark. You were from the first day you walked in, with your ridiculous clothes and your complete inability to ever hide a single thing you felt."
Het enige jammere aan het boek? De korte tijd die Louisa en Will samen hebben, het einde van het boek gaat ineens zeer snel, waardoor dit echt op je inhakt. Misschien dat het aan mij lag, maar ondanks dat ik wel een idee had over hoe het boek ging eindigen sloeg het toch in als een bom... 

Als je nog enige (onterechte) twijfel had of je het boek al dan niet zou lezen, stop dan met twijfelen, doe het boek open en start met lezen. Je zal het je niet beklagen! Laat het vervolg maar komen - staat trouwens ook al klaar in de boekenkast!

Wat vonden jullie van 'Voor jou'? 

★★★


Uitgeverij De Fontein
Aantal pagina's: 416
€ 10,00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten