woensdag 30 november 2016

Griet Op de Beeck - Gij nu

De laatste keer dat ik op het Boekenfestijn was heb ik het laatste nieuwe boek Gij nu van Griet Op de Beeck kunnen bemachtigen, dit boek is sinds 19 februari te koop.

Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo'n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren.

Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt.

Lees snel verder om te ontdekken of deze bundel kortverhalen mij heeft kunnen bekoren!“Denken is overroepen, in de weer blijven, doen, niet omkijken, zo kan een mens het leven overleven.” 
Gij nu is een verhalenbundel, een gewaagde keuze. Ik had het boek in eerste instantie gekocht omdat ik zo enthousiast was over Vele hemels boven de zevende en Kom hier dat ik u kus. Na het lezen van het eerste verhaal had ik een dubbel gevoel. Op de Beeck schrijft nog steeds even sterk als in haar vorige boeken, maar ik vond dat het verhaal niet af was, ik bleef op mijn honger zitten.
De verhalen zijn in de derde persoon geschreven, misschien dat dit ook een aandeel heeft in het minder positieve gevoel dat ik had. 

Dit dubbele gevoel verdween na het lezen van enkele verhalen, meer zelfs, het minder positieve gevoel verdween volledig en ik werd zelfs even enthousiast als bij haar vorige boeken. Ondanks dat het in de derde persoon geschreven is leef je mee met de personages, ze dringen door bij de lezer. 
Net zoals niet elke persoon die je ontmoet je raakt of bij blijft in het leven zal ook niet elk verhaal je bij blijven of raken. 

Conclusie? Wankel begin dat overloopt naar verhalen die je raken met de sterke en rake pen van Griet Op de Beeck.

★★★

Uitgeverij Prometheus
Aantal pagina's: 288
€ 19,95
ISBN: 9789044629354

3 opmerkingen:

 1. Dit boek staat op m'n verlanglijstje sinds ik het zag passeren bij Cynthia van Miss Lipgloss. Lijkt me echt ontzettend pakkend. Ik hou van verhalen die je bij de strot grijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De eerdere boeken van Griet Op de Beeck vond ik echt fantastisch, maar Gij Nu heb ik nog altijd niet aangeschaft. Misschien omdat ik niet zo'n fan ben van kortverhalen, maar ook omdat ik al veel negatieve recensies las. Ik ga maar eens naar dit boek uitkijken bij de bibliotheek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me inderdaad veiliger om het boek te lenen uit de bib ipv het aan te schaffen als je niet zo'n fan bent van kortverhalen, je blijft altijd ergens op je honger zitten, een onaf gevoel heb ik dan vaak.

   Verwijderen