woensdag 11 juli 2018

Christine Féret-Fleury - Juliette of het geluk van boeken

Gisteren verscheen Julliette of het geluk van boeken van Christine Féret-Fleury bij HarperCollins, en ik kreeg de kans om het boek als een van de eerste te lezen! Torenhoge verwachtingen door de onderstaande omschrijving en de prachtige cover van het boek.

We maken kennis met Jullie, een jonge en dromerige Parisienne met een saai en voorspelbaar leven. Haar uitlaatklep: boeken. Elke dag op weg naar haar werk gebruikt ze haar tijd in de metro om te lezen. Soms observeert ze de mensen om zich heen, die net als zij in verhalen verdiept zijn. Het oude vrouwtje dat langzaam bladert. De man met de insectenencyclopedie. Een vrouw die altijd precies op pagina 247 in huilen uitbarst. Het fascineert Juliette wat boeken met mensen doen.

In een opwelling besluit ze op een dag twee haltes eerder uit te stappen. Daar ontmoet ze Soliman, een vereenzaamde man die zich omringt met boeken. Hij is ervan overtuigd dat verhalen levens kunnen veranderen... als ze maar bij de juiste persoon terechtkomen. Door hem wordt Juliette een professionele bookcrosser, iemand die boeken brengt bij mensen die ze goed kunnen gebruiken. En zo begint de missie die niet alleen het leven van Juliette, maar ook dat van vele anderen kleur zal geven.

Werden de torenhoge verwachtingen ingelost? 

Ik ga meteen met de deur in huis vallen, mijn torenhoge verwachtingen werden niet ingelost, er was geen wauw-moment aan het einde van het boek, de nazindering ontbrak. Bij het lezen van de omschrijving had ik een verhaal over boeken verwachten, over het effect dat zij kunnen hebben op de mens. 

Ik miste meer diepgang en verhaal over het bookcrossen, en dat vind ik jammer. Daar had Féret-Fleury veel meer kunnen uithalen. Ik heb wel genoten van de flarden die aan bod kwamen. En natuurlijk de schrijfstijl, je merkt tijdens het lezen de liefde voor boeken. Er passeert een hele waslijst aan boeken de revue, en eerlijk gezegd, ik kende er maar weinig... 

Het boek begon veelbelovend, maar helaas, het heeft niet mogen zijn. 

★★
Mei 2018
176 pagina's
€ 15,00
ISBN 9789402701524 
*Recensie-exemplaarGeen opmerkingen:

Een reactie posten