zaterdag 14 november 2015

Toni Coppers - Niets is ooit


Toni Coppers is een Vlaamse schrijver die in 2008 de Liese Meerhout-serie begon met het boek ‘Niets is ooit’. Coppers werd voor dit eerste deel genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2008. Het hoofdpersonage uit deze thrillerreeks is Liese Meerhout, inspecteur Cel Kunstcriminaliteit Brussel.

Simon de Vere, communicatieadviseur bij musea en andere kunstinstellingen, erft na de zelfmoord van zijn vader in Frankrijk een kleine kunst- en antiekwinkel. Vanaf de begrafenis van zijn vader gebeuren vreemde dingen, Simon wordt bedreigt door duistere personen waarbij zijn vader nog een openstaande schuld had van duizenden euro’s en er wordt ingebroken in de antiekwinkel. Een 17e-eeuws schilderij dat zijn vader zijn hele leven gekoesterd heeft en dat in een kluis opgeborgen was is verdwenen…

Door deze inbraak in de antiekwinkel en de hardhandige bedreigingen komt Simon in contact met Liese Meerhout. Zij is echter op dat moment bezig met een andere zaak: een roofmoord op een Congolese gastconservator van het Afrikamuseum in Tervuren. Het zal je niet verbazen dat deze twee gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn en dat er geleidelijk aan een relatie groeit uit de ontmoeting tussen Liese en Simon.

Ik had al eerder boeken gelezen uit de Liese-Meerhout-serie, maar omdat ik dit eerste deel nu pas heb gelezen miste ik een groot deel omtrent de ontmoeting tussen Liese en Simon. En daarover gaat voornamelijk dit boek: de kennismaking als lezer met de twee hoofdpersonages met Brussel als achtergrond. Het boek lijkt uit twee door elkaar geweven delen te bestaan: informatie over Simon en Liese en hun privéleven en de misdaden. Het verhaal op zich is niet zo spannend als gehoopt, het einde is wel verrassend.

Nu ik dit eerste boek ook gelezen heb (en al enkele vervolgboeken) smaakt deze serie naar meer, naar meer Liese en Simon en meer kunstmisdaden. Bent u al fan van deze Liese Meerhoutserie?


★★★★

Uitgeverij: Manteau
Aantal pagina’s: 254
Prijs: € 19,99
Serie – Thriller en spanning

Geen opmerkingen:

Een reactie posten