zondag 27 december 2015

Matthew Thomas - We zijn onszelf niet

Matthew Thomas we zijn onszelf niet
Eileen, enig kind van eenvoudige Ierse immigranten, wil de Amerikaanse droom van haar ouders waarmaken. Wanneer ze als jonge verpleegster Ed ontmoet, een talentvolle hersenonderzoeker die in niets lijkt op de mannen die ze tot dan toe heeft gekend, verwacht ze dat hij haar het kosmopolitische bestaan zal geven waarnaar ze zo verlangt. Eenmaal getrouwd en moeder geworden koestert Eileen grote ambities voor zichzelf en hun zoon Connell, en moedigt ze Ed aan om steeds meer te willen: een belangrijkere baan, prominentere kennissen en een mooier huis in een betere buurt. Haar idealistische man is echter niet geïnteresseerd in status en geld en ziet niets in de voorgestelde verhuizing. Eileen zet door, maar al snel wordt pijnlijk duidelijk dat Eds groeiende weerstand en onmacht worden veroorzaakt door vroege alzheimer. Vrouw en zoon zien de ooit zo briljante wetenschapper onverbiddelijk wegglijden in dementie. (De Bezige Bij)

Wat'n prachtig boek! Lees snel verder als je wilt weten wat ik er zo goed aan vond.

'Maar wat ik niet snap, als het zo'n opgave is, als je het hebt over volhouden omdat je nu eenmaal gekozen hebt, waarom beginnen mensen er dan aan?' -'Omdat ze van elkaar houden' zei Eileen verdedigend. 'Je vader en ik hielden van elkaar. Hóuden van elkaar' 

We zijn onszelf niet is een boek dat zeer vlot leest, je maakt eerst uitgebreid kennis met immigrantsdochter Eileen en haar droomwereld, nadien maak je kennis met Ed Leary en hun zoon Connell. Na verloop van tijd begin je als lezer de alzheimer bij de neurowetenschapper Ed op te merken, Eileen is hier echter blind voor - wat mij als lezen ontzettend kon frustreren. Het verhaal wordt voornamelijk vertelt vanuit het standpunt van Eileen, hoe zij de alzheimer bij haar man ervaart en hoe zij als partner, moeder en mantelzorger hiermee omgaat. 

Matthew Thomas beschrijft op een vlotte, menselijke en soms genadeloze manier de vroege alzheimer die geconstateerd wordt bij Ed en de gevolgen hiervan op alle mogelijke vlakken - praktisch, financieel, emotioneel, ... . Maar het verhaal draait om meer dan de vroege alzheimer en de gevolgen hiervan. Er is nog het verhaal van Connell die opgroeit tot een volwassene en van Eileen zelf die dolgraag wil opklimmen op de sociale ladder.

Al deze aspecten samen zorgt ervoor dat ik dit boek graag gelezen heb met een lach en een traan (vooral op het einde). 

★★★★★

Uitgeverij: De Bezige Bij
Aantal pagina's: 628
Prijs: € 24,90

Geen opmerkingen:

Een reactie posten