woensdag 13 juli 2016

Myrthe van der Meer - PAAZ

PAAZ vertelt het verhaal van Emma, ze wordt van de ene op de andere dag opgenomen op de paaz en het enige wat ze kan denken is: hier is een fout gemaakt. Emma heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? 

Het is het begin van Emma's zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses - een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hoe ze ooit de paaz weer verlaat.

Dit debuutroman van Myrthe van der Meer laat niemand in de koude kleren zitten, dit boek probeert het taboe rond een psychiatrische afdeling en depressies te doorbreken. 

van der Meer laat ons tijdens haar depressie meekijken in haar hoofd en beschrijft dit op indrukwekkende wijze. Het verhaal, de zoektocht van Emma naar zichzelf wordt op een  schrijnende, emotionele manier verteld, dit in een mooi evenwicht met de nodige humor die Emma zelf aan boord brengt in verband met haar verblijf in de paaz. 

Ik heb PAAZ graag gelezen, het is geen spannend boek of geen fantasierijk verhaal, maar lekker down to earth en een blikopener. Tijdens het lezen ben je meer dan een vlieg aan de muur, je zit in het hoofd van Emma. Dit zorgt ervoor dat je wordt meegesleept in het verhaal en samen met Emma het pad van de paas beloopt. 

Myrthe van der Meer bracht dit debuut uit in 2012, in 2015 verscheen het vervolg UP, beide bij uitgeverij The House of Books.

Heb jij net zoveel genoten van PAAZ als ik? Laat het mij weten in een reactie hieronder! 

★★★


Uitgeverij The House of Books
Aantal pagina's: 352
€ 12,50

1 opmerking: