zondag 22 januari 2017

Herman Koch - De Greppel

Het zijn gezellige tijden voor Herman Koch, in november 2016 kwam zijn nieuwste boek De Greppel uit, een verhaal over een Amsterdamse burgemeester die de weg kwijtraakt. In 2017 is hij de auteur van het boekenweekgeschenk en binnenkort zal de Amerikaanse verfilming van Het diner in première gaan met Richard Gere in de hoofdrol.

Vandaag vertel ik je graag wat ik van De Greppel vond!

De Amsterdamse burgemeester, Robert Walter vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen.


Vanaf de eerste pagina sprak het boek mij aan, mijn nieuwsgierigheid werd serieus op de proef gesteld. Mysterie rond de afkomst van zijn vrouw, alle namen waren pseudoniemen en de grens tussen vermoedens en feiten zijn flinterdun.

Het boek is geschreven in de ik-vorm, je leert alles en iedereen vanuit zijn standpunt kennen. Walter zou echt een burgemeester kunnen zijn, of gewoon mijn buurman. De andere personages blijven wat vaag, niet zo veel diepgang, Walter krijgt de volledige aandacht en diepgang.

Ondanks dat het boek zeer vlot las en dat Walter, ongeacht zijn vele vermoedens, twijfels en rare gedachtenkronkels, mij een toffe man lijkt, heeft het boek mij niet enthousiast gemaakt. Het verhaal is niet af, er zijn verschillende open eindes bij de personages. Ik kan niet tegen open eindes, een boek moet af zijn, ik wil duidelijkheid omtrent de gebeurtenissen en die had ik niet. Een spijtig minpuntje.

★★★

Uitgeverij Ambo Anthos
Aantal pagina's: 320
€ 21,99
ISBN: 9789026332296

1 opmerking:

  1. Ik begrijp je helemaal, ik kan ook niet echt goed tegen open eindes. Goede recensie! Ik ga er nog even over na denken of ik het boek ga lezen of niet.

    BeantwoordenVerwijderen